FIETSROUTES

Kinderfietsroute ‘Onder Vuur’

Kinderfietsroute ‘Onder vuur’ is ongeveer 24 km lang en duurt vier uur. De bewegwijzerde route start in Groenlo en is gericht op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Onderweg komen de deelnemers van alles te weten over het ‘Belegh van Grol’ tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Onder Vuur is het waargebeurde verhaal van een meisje dat haar vader probeert vrij te pleiten bij prins Frederik Hendrik. Tijdens de fietstocht voeren de kinderen allerlei opdrachten uit. Om die goed uit te voeren krijgen ze een rugzak mee met routeboekje, kanonskogel, stickers en een historische kaart van Groenlo. Bij Herberg Erve Kots in Lievelde mogen de deelnemers soldaten omkegelen. Bij Marveld Recreatie geeft een kinderfilm uitleg over de belegering van Groenlo. Naast de filmzuil is de circumvallatielinie (de toenmalige belegeringslinie rondom Groenlo) in de bestrating aangebracht. Wie alle opdrachten goed uitvoert, krijgt na afloop het unieke zegel van Prins Frederik Hendrik. De rugzakjes met inhoud kosten € 5,95 en zijn verkrijgbaar bij de startpunten Marveld Recreatie en de VVV in Groenlo. De boekjes kunnen ook besteld worden bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, telefoon (0575) 519 330, www.vvvachterhoek.nl. Voor scholen is een speciale lesbrief samengesteld over de Tachtigjarige Oorlog en de belegering van Groenlo.


Bregje


Fietsroute De Tachtigjarige Oorlog

Fietsroute De Tachtigjarige Oorlog is een bewegwijzerde route voor volwassenen van 40 km en kan worden ingekort tot 25 km. De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog van belegeringen. De zwaarste belegeringen in de Achterhoek hadden plaats in Bredevoort en Groenlo. Fietsroute De Tachtigjarige Oorlog voert langs plekken rond deze stadjes die hierbij een belangrijke rol speelden. De route start vanaf de Toeristische Overstappunten Erve Kots (Lievelde), Marveld (Groenlo), Beneman (Vragender) en Slingeplas (Bredevoort).Videopresentatie Marveld en het kegelspel bij Erve Kots

Kinderboek ‘Onder Vuur’

Aansluitend op kinderfietsroute Onder Vuur schreef Arend van Dam een spannend boek over de belegering van Groenlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoofdpersoon Bregje wordt bij de stadswal door soldaten opgepakt. Ze is op zoek naar haar vader, die is overgelopen naar de Spanjaarden. Samen met Harmen beleeft Bregje een groots heldenavontuur in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog.
Het kinderboek ‘Onder Vuur’ kost € 12,95 en is onder andere verkrijgbaar bij Marveld Recreatie en de VVV in Groenlo.Bregjes vader wordt gevangen genomen door Staatse soldaten.